Gemeenten staan aan de frontlinie als het gaat om het waarborgen van de bestaanszekerheid. Het financieel stutten en steunen van inwoners vraagt volop rugdekking van Den Haag, maar juist het rijk komt met knellende wetgeving en bezuinigingen op het gemeentefonds. Slimme strategieën zijn nodig zodat iedereen kan meedoen en ook gemeenten financieel gezond blijven.
Na de toeslagenaffaire blijft de belangrijke vraag: wie durft nog inkomensondersteuning en andere minimaregelingen aan te vragen? Veel gemeenten werken aan een creatieve aanpak om het wantrouwen weg te nemen en het armoedebeleid voor inwoners te vereenvoudigen. Maar hoe maak je het grotere gebruik betaalbaar? Sommige gemeenten zoeken de grenzen van de Participatiewet op. Ze rekken het minimabeleid op met ruimere regels rondom verrekeningen, giften en schuldhulp. Zijn hierbij lokale verschillen acceptabel? Of is bestaanszekerheid hiervoor te belangrijk en te urgent?
Op 7 november wordt tijdens het congres ‘Bestaanszekerheid als prioriteit’ van Binnenlands Bestuur het thema wantrouwen belicht, en zullen uiteenlopende lokale keuzes rondom bestaanszekerheid worden besproken. Met aandacht voor inkomen, werk, schulden en participatie. En we duiken de wijken in, naar plekken en projecten waar met creativiteit en lef successen worden geboekt en mensen in kwetsbare situaties weer zijn gaan meedoen.
Het congres ‘Bestaanszekerheid als prioriteit - Strategieën en uitdagingen voor gemeenten’ van Binnenlands Bestuur vindt plaats in Cultuur- en congrescentrum Antropia in Driebergen, op donderdag 7 november 2024.
Binnenlands Bestuur organiseert het congres in samenwerking met Movisie, Wolters Kluwer Schulinck, Stimulansz en BMC.